Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italové schvalují střelbu na migranty? Útočníkovi vyjadřují podporu, tvrdí jeho advokát

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Macerata - Po útoku osmadvacetiletého Itala Luca Trainiho na migranty černé pleti ve městě Macerata se v zemí naplno rozproudila debata o xenofobii a rasismu. Právní zástupce Trainiho navíc přiznal, že míra solidarity lidí se střelcem je „alarmující". Jeho slova cituje server The Local.

Traini podle úřadů v sobotu jezdil dvě hodiny autem po středoitalské Maceratě a střílel na osoby tmavé pleti. Zranil pět mužů a jednu ženu. Někteří z nich žijí podle policie v Itálii již delší dobu, jiní jsou žadateli o azyl. Traini údajně vypověděl, že ženu zasáhnout „nechtěl".

Důvodem, proč se Traini rozhodl střílet na migranty z Afriky, byla podle italských médií touha pomstít vraždu 18leté Římanky Pamely Mastropietrové, která se údajně stala obětí drogového dealera původem z Nigérie. Rozsekané tělo dívky, která pobývala v maceratské léčebně pro drogově závislé, se našlo ve středu ve dvou kufrech v obci Pollenza nedaleko Maceraty. Podle policie se ale střelec s dívkou osobně neznal.

Střelec vyšetřovatelům doslova řekl: „Chtěl jsem pomstít [oběť vraždy] Pamelu [Mastropietrovou] a udělat něco s přistěhovalectvím." Jeho právní zástupce Giancarlo Giulianelli také informoval italské média, že útočník dostal řadu zpráv, ve kterých mu lidé vyjádřili podporu.

„Politicky je tu problém. V Maceratě mě zastavují lidé, aby vyjádřili solidaritu s Lucou," řekl po setkání se svým klientem. „Je to alarmující,“ uvedl s tím, že to vzhledem k okolnostem dává smysl. Giulianelli dále uvedl, že Traini je „špičkou ledovce" a že za selhání řešení problémů spojených s migrací nesou zodpovědnost italští politici. „Politika neposkytla odpověď na problém. Pravice toto téma zneužívala, levice ho ignorovala a podceňovala," řekl právník agentuře Ansa .

Traini kandidoval loni v komunálních volbách za protiimigrační Ligu severu (LN). Její předseda Matteo Salvini uvedl, že si nepamatuje, že by se s Trainim setkal. Násilí už v sobotu odsoudil, upozornil ale, že střety mezi Italy a cizinci jsou výsledkem neřízené migrace.  Řekl, že „každý, kdo někoho postřelí, je zločinec", ale dodal: „Mravní odpovědnost za každý incident doprovázený násilím, ke kterému v Itálii dojde, nese ten, kdo zemi zaplnil nelegálními přistěhovalci."

Témata:  Luca Traini uprchlíci Itálie

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy