reklama

"Bezpečnostní složky zahájily dnes ráno komplexní tažení proti teroristickým i kriminálním živlům a organizacím na severu a v centrální části Sinajského poloostrova," uvedl bez dalších podrobností armádní mluvčí v televizním prohlášení. Dodal, že operace se týká i dalších částí Egypta - nilské delty a Západní pouště.

Káhira před měsícem s ohledem na březnové prezidentské volby prodloužila v zemi výjimečný stav. Ten v Egyptě platí od loňského dubna, kdy při útocích na dva koptské kostely na severu Egypta zahynulo 45 lidí. K masakru se tehdy přihlásil Islámský stát (IS).

Při nejhorším teroristickém útoku na mešitu na severu Sinajského poloostrova zahynulo loni na konci listopadu přes 300 lidí. Žádná skupina se dosud k útoku nepřihlásila, ale hlavním podezřelým je IS.

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí v reakci na brutální útok vzkázal armádě, že má tři měsíce na zajištění bezpečnosti na Sinajském poloostrově. "Zodpovídáte za to, aby byla v nadcházejících třech měsících na Sinaji zajištěna bezpečnost a stabilita," řekl Sísí novému hlavnímu veliteli egyptských ozbrojených složek. "Můžete použít i hrubé násilí, pokud to bude zapotřebí," dodal tehdy prezident.

MZV ČR doporučuje českým občanům cestujícím do rudomořských či středomořských letovisek, aby se při jakémkoliv opuštění hotelového rezortu, kde jsou ubytováni, vyhýbali rekreaci na veřejných anebo běžné veřejnosti přístupných plážích a aby v obecné rovině dbali pokynů delegátů cestovních kanceláří. Mimo výletů organizovaných turistickými kancelářemi se zároveň nedoporučuje jakékoliv individuální cestování po Sinajském poloostrově nebo po egyptském vnitrozemí. MZV také výslovně varuje před jakýmikoliv cestami do severní části Sinajského poloostrova (oblast mezi městy Rafáh, Al-Aríš, Šajch Zuvajd) a k západní hranici s Libyí.