Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Izrael sestřelil íránský dron a přišel o stíhačku

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: News.xinhuanet.com

Damašek/Jeruzalém - Izraelský vojenský vrtulník dnes brzo ráno sestřelil íránské bezpilotní letadlo vyslané ze Sýrie nad Izrael. Letectvo pak zaútočilo na íránské cíle v Sýrii a syrská armáda kvůli tomu zaktivovala protivzdušnou obranu.

Podle syrské státní televize bylo zasaženo několik izraelských letadel, což ale Izrael popřel. Poškozena podle něj byla jenom jedna stíhačka F-16 a pilotům se podařilo seskočit.

Syrská agentura SANA později oznámila, že protivzdušný systém musel zasahovat znovu proti dalšímu izraelskému útoku. Podle televize byly slyšet u Damašku výbuchy. Také v severním Izraeli zazněly podruhé varovné sirény.

Mluvčí izraelské armády řekl k prvnímu incidentu, že jde o "závažné narušení izraelské svrchovanosti, za niž nese odpovědnost Írán". Piloti vyslaných izraelských letadel podle armády narazili na protiletadlovou palbu a v případě jednoho stroje se musela posádka evakuovat. Letadlo F-16 spadlo v severním Izraeli. Piloti byli zraněni a převezeni do nemocnice. Armáda uvedla, že "situaci sleduje a je připravena k dalšímu zásahu".

Íránský dron byl vyslán z oblasti Palmýry v centrální části Sýrie a podle izraelského armádního mluvčího je nyní v rukou izraelské armády. "Rozhodli jsme se zaútočit na vůz, z nějž Íránci dron vyslali. Šlo o chirurgickou operaci hluboko na syrském území, cíl byl zničen," uvedl armádní mluvčí Ronen Manelis.

Témata:  Sýrie Syrská krize Izrael Izraelská armáda

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy