reklama

Itálie si ale také připomíná oběti, jež v závěru druhé světové války zabili jugoslávští partyzáni na severovýchodě země a poloostrově Istrie a manifestace se mají konat v Miláně, Turíně či Boloni.

"První čísla nám říkají, že je nás 15.000!" hřímal krátce před čtvrtou hodinou do megafonu jeden z organizátorů akce v Maceratě, kde žije asi 42.000 lidí.

Pro obavy z možného vyhrocení situace se běžný chod městečka ve středoitalské provincii Marche do velké míry zastavil. Zavřené zůstaly školy, po poledni zavřela většina obchodů a byl přerušen provoz veřejné dopravy. Ve čtvrtek večer zažili místní obyvatelé nepokoje, když se s policií střetly desítky přívrženců neofašistického uskupení Nová síla (FN).

Dnešní manifestaci podpořila řada členů Demokratické strany (PD) expremiéra Mattea Renziho či nového levicového uskupení Svobodní a rovní (LeU) předsedy senátu Pietra Grassa, proti jejímu konání se naopak vyslovilo ministerstvo vnitra i starosta Maceraty Romano Carancini. "Svým srdcem budu dnes na náměstí, ale opakuji, že město potřebuje dýchat," řekl ke shromáždění, které organizují protifašistická uskupení ANPI a ARCI nebo odborářská skupina FIOM.