Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Němky spustily kampaň #120dB, chtějí bojovat proti sexuálnímu násilí migrantů. Nechceme hrát falešnou píseň politické korektnosti, vzkazují

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Berlín – Po kampani MeToo je tu další iniciativa, která zdůrazňuje přibývající počet násilných útoků na žen v důsledku masové migrace. Skupina německých žen odstartovala kampaň s názvem #120 db, aby dala hlas ženám, které byly fyzicky nebo sexuálně napadeny kvůli přílivu migrantů do Evropy.

iniciativa #120dB dostala název podle intenzity zvuku vydávaného osobním alarmem, který má odradit útočníka. Na počátku kampaně stálo video, v němž několik žen připomíná jména obětí násilných útoků spáchaných žadateli o azyl.

„Jsme skupina žen, která nechce mlčet o rostoucím počtu sexuálních útoků na ženy. S #120 db chceme začít hnutí, které se zaměřuje na zkušenosti žen s kriminálními migranty a zveřejňuje tyto příběhy. Naši aktivisté se objevují ve videích, ale důraz je kladen na sexuální zločiny migrantů proti všem ženám,“ uvádí na svých stránkách skupina.

Ženy ve videu odkazují například na nedávný případ patnáctileté dívky jménem Mia, která byla umučena bývalým přítelem žádajícím o azyl v německém městě Kandel. Zmiňují i případ Marie Ladenburgerové, která byla údajně znásilněna a zabita migrantem, který lhal o tom, že je mladistvý, i jedenáctiletou Ebbu Akerlundovou, která byla zabita v minulém roce nákladním vozem při teroristickém útoku ve Švédsku.

„Mohly by být mnou a já bych mohla být jimi," říkají ženy. „Pachatelé jsou všude. Při běhání v parku, když přijedeme domů po práci, když čekáme na autobus, nejsme v bezpečí, protože nás nestřežíte.“

Ženy varují před masovou migrací a tvrdí, že hranice nejsou bezpečné a že orgány nemají tušení, kdo přijde do země. Úřady pak podle nich následně také odmítají deportovat zločince. „Raději cenzurujete kritiku proti vám, než abyste nás brali vážně. Raději nás necháte zemřít, než abyste přiznali své chyby. Kvůli vaší imigrační politice čelíme velkým skupinám mladých mužů, kteří přicházejí z archaických společností, kde ženy nemají žádná práva,“ zlobí se ženy.

„Opustili jste nás, obětovali jste nás,“ obviňují ženy německé úřady. „Na rozdíl od kampaně #metoo nechceme zůstat na internetu. V budoucnu chceme uskutečnit skutečné akce, například když byla žena znásilněna migrantem. Když k tomu dojde, chceme tam být, mluvit s lidmi a upozornit na případ. Chceme povzbudit ženy k tomu, aby se postavily za svou svobodu a práva, která byla hromadně ovlivněna masovým přistěhovalectvím,“ vysvětluje na svých stránkách iniciativa.

Hashtag #120db vyvolal mnoho reakcí především na sociálních médiích, například na Twitteru. Řada lidí iniciativu podporuje, ale ozvaly se i některé hlasy, které kampaň kritizují kritizovaly. Někteří označují hnutí za „etnosexismus", tedy za sexistický útok vůči mužům z neevropského prostředí.

Skupina ale obvinění z rasismu odmítá. „To je falešné obvinění. Nemůžeme dovolit, aby hlasy obětí byly potlačeny pouze proto, že pachatelé jsou migranti. Nechceme hrát falešnou píseň politické korektnosti. V Německu najdete mnoho statistik, které ukazují, že existuje jasná spojitost mezi rostoucí migrací a rostoucím počtem sexuálních útoků. Tyto útoky nejsou způsobeny biologickou nebo rasovou povahou migrantů, jsou způsobeny v misogynními kulturními podmínkami, které dědí migranti z většinově muslimských zemí, kde je v mnoha případech se ženami zacházeno jako s druhořadými občany,“ tvrdí skupina.

Témata:  Německo uprchlíci migrace sexuální zneužívání

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy