Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letecká tragédie u Moskvy: Spousta těl rozesetých na ploše, terorismus je vyloučen

Letadla, ilustrační foto
Letadla, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Moskva - Za zřícením letounu Saratovských aerolinií An-148 s 71 osobami na palubě mohou být povětrnostní podmínky, lidská chyba či selhání techniky. Včera se spekulovalo také o možnosti teroristického útoku, tuto verzi však dle informací BBC už ruští vyšetřovatelé vyloučili.

Stroj dopadl na zem asi 70 kilometrů od Moskvy. Trosky stroje a části těl jsou rozeseté na velké ploše, záchranáři zasněženou oblast musí pročesávat pěšky a potrvá jim to ještě nejméně den.

Podařilo se už nalézt jednu ze dvou černých skříněk, které na palubě pořizují záznam o průběhu letu. Přístroj prý nejeví známky poškození.

Saratovské aerolinie tvrdí, že jejich stroj byl moderní, spolehlivý a neměl žádné technické problémy. Havarovaný An-148 byl vyroben v Rusku v roce 2010 a dopravce jej využíval od roku 2016. Certifikát osvědčující jeho letovou způsobilost byl platný až do letošního června. V době havárie panovalo v okolí Moskvy mrazivé počasí se sněhovými přeháňkami. Havárie se zřejmě odehrála velmi rychle, protože posádka ani nestačila vyslat jakýkoli nouzový signál.

Mezi oběťmi jsou podle ruského ministerstva pro výjimečné záležitosti i dvě děti ve věku pět a 12 let, jedna 17letá osoba a jeden cestující ze Švýcarska a jeden z Ázerbájdžánu. Agentura TASS uvedla, že na palubě byli celkem tři cizinci. České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi oběťmi byl český občan.

Témata:  Rusko letecké nehody EuroZprávy.cz letectví a letadla

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy