Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Srbský prezident přijel do Záhřebu, hasí rozbroje s Chorvatskem

Chorvatská vlajka
Chorvatská vlajka
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Záhřeb - Srbský prezident Aleksandar Vučić zahájil dvoudenní návštěvu Chorvatska. Chorvatská prezidentka Kolinda Grabarová Kitarovičová dala najevo, že je s dnešním jednáním spokojená. Veřejnost ale tak nadšená není.

Kitarovičová i Vučić hned řekli, že spolu dnes neprobírali "minulost". Chorvatská prezidentka připomněla, že chtěla schůzku se srbským protějškem uspořádat za příhodnějších okolností, "ale po vystupňování slovní války jsem se to (rostoucí napětí) rozhodla ukončit a pozvat Vučiče co nejdříve".

Vučičova cesta se původně plánovala už na loňský podzim, ale byla odložena kvůli tehdejší ostré výměně názorů mezi politiky ohledně některých sporných otázek. Nová kontroverze přišla v lednu kvůli připomínkové výstavě ke koncentračnímu táboru Jasenovac v někdejším fašistickém Chorvatsku, kterou v sídle OSN v New Yorku uspořádalo Srbsko, a také kvůli výrokům, které při otevírání expozice pronesl srbský ministr zahraničí.

Prezidenti sdělili, že dnes spolu hovořili o řadě témat, včetně ekonomické spolupráce a realizace konkrétních společných projektů s využitím fondů EU. Jako příklad chorvatská představitelka uvedla obnovu železniční tratě Záhřeb-Vinkovci-Tovarnik-Šid-Bělehrad.

Nicméně oba státníci potvrdili, že hovořili také o věcech, v nichž se jejich stanoviska rozcházejí, jako je dořešení společné hranice, ale i o citlivějších otázkách, včetně osudu lidí pohřešovaných od války provázející v první polovině 90. let rozpad někdejší Jugoslávie. Vučić v této souvislosti slíbil, že se setká přímo s představiteli chorvatských sdružení nezvěstných osob.

Příjezd Vučiče do Záhřebu provázejí přísná bezpečnostní opatření, včetně rozmístění ostřelovačů na budovách kolem míst, kde se srbská delegace pohybuje. V centru chorvatské metropole se za účasti asi tisíce lidí také konala demonstrace, kterou uspořádaly organizace válečných veteránů a vdov po mužích padlých za války v 90. letech. Policie ale účastníkům protestní akce zabránila přiblížit se k náměstí, kam měl zavítat i nejvyšší srbský představitel.

Témata:  Kolinda Grabarová-Kitarovičová Chorvatsko Srbsko Aleksandr Vučič

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy