Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slavit Valentýna nebo dodržovat tradici? Církev stojí před dilematem

svátek svatého valentýna
svátek svatého valentýna
Foto: Pixabay

Boston - Křesťanské církve vyzývají své členy, aby během 40denního postního období, které trvá až do velikonoční neděle, přinášeli různé oběti, včetně omezování se v jídle, rozjímání a větší aktivitě v charitativní oblasti. Letos ale nastal problém v kalendáři. Popeleční středa vychází na 14. února, tedy Valentýna.

Co si letošního 14. února dát? Čokoládu a šampaňské, nebo se raději postit? Před nesnadnou volbou jsou stavěni poprvé od druhé světové války, podotýká agentura Reuters.

"Nemůžu se dočkat středy. Budu říkat všem: "Jsi milován a zemřeš," řekl Christopher James, profesor na teologickém semináři presbyteriánské Dubuqueské univerzity.

Americké římsko-katolické diecéze, v nichž žije mnoho lidí irského původu, často udělují výjimku, když půst vylučující konzumaci masa začíná v den svatého Patrika, patrona Irska, kdy je dovolena tradiční hovězí sekaná se zelím. Na svatého Patrika je také obvyklá zvýšená konzumace alkoholu.

"Popeleční středa a Velký pátek jsou jediné dva dny v roce, kdy je třeba půstu a abstinence," upozornil věřící biskup Richard Malone v městě Buffalo ve státě New York. Nic podle něj nebrání těm, kteří jsou zvyklí oslavovat den svatého Valentýna, aby to udělali o den dříve, tedy v úterý.

Kalendář přichystal ovšem pro letošek ještě další zkoušku, když velikonoční neděle spadá na apríla, 1. dubna.

Témata:  svátek svatého Valentýna církev vztahy Láska, intimnosti

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:08

Policie v Plzni evakuovala dům kvůli nálezu munice. Zajistí ji pyrotechnik

Policie zasahuje v neděli večer u nálezu nebezpečné munice v Plzni. Do domu byl přivolán pyrotechnik, proběhla evakuace. Kromě strážců zákona pomáhají u zásahu také hasiči. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy