reklama

Robert O´Neill je bývalý americký voják. Sloužil u elitní jednotky NAVY Seal a účastnil se mnoha bojových misí. Byl to údajně on, kdo během zásahu proti Usámu bin Ládinovi stiskl spoušť a nejhledanějšího teroristu světa zastřelil. I přesto, že v americké armádě strávil polovinu života a stala se jeho druhou rodinou, nápad na přehlídku se mu nelíbí.

„Je to hovadina z třetího světa.“ tweetoval O´Neill k tématu. Jde o možná trochu překvapivou reakci. O´Neill bývá totiž brán spíše jako Trumpův spojenec, několikrát byl za prezidentem například v Bílém Domě. Ale tentokrát ve svém odmítavém názoru není zdaleka sám. Proti Trumpově nápadu se již postavila řada veteránů, politiků a bývalých velitelů.


Hlavní důvody? Jednak vysoká cena. Za druhé odpůrci argumentují tím, že vojenská přehlídka se nehodí do amerických tradic. Podle nich jde o atribut (polo)diktátorských režimů jako je Severní Korea nebo Rusko. Na druhou stranu přehlídku pořádá například i Francie při příležitosti výročí pádu Bastilly.

Faktem je, že poslední velkou přehlídku zažily USA za George Bushe staršího v roce 1991, kdy země oslavovala vítězství v Perském zálivu. Trump si ale za svým názorem stojí. Ministr obrany James Mattis již potvrdil, že jeho úřad se plánováním přehlídky zabývá.