Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Totální hovadina? Muž, který zastřelil Usámu bin Ládina, prozradil, co se děje v USA

Depot Parris Island v Jižní Karolíně je místo, kde se mladí armádní rekruti připravují na bojové nasazení v případě bojového konfliktu.
Depot Parris Island v Jižní Karolíně je místo, kde se mladí armádní rekruti připravují na bojové nasazení v případě bojového konfliktu.
Foto: marines.com **www.marines.com**

New York - Nedávno se objevily zprávy o tom, že Donald Trump chce ve Washingtonu uspořádat obří vojenskou přehlídku. Jeho nápad vzbudil vlnu reakcí, z nich většina byla negativních. Teď se ozvala i jedna velice zajímavá osobnost. O věci informovala televize CNN.

Robert O´Neill je bývalý americký voják. Sloužil u elitní jednotky NAVY Seal a účastnil se mnoha bojových misí. Byl to údajně on, kdo během zásahu proti Usámu bin Ládinovi stiskl spoušť a nejhledanějšího teroristu světa zastřelil. I přesto, že v americké armádě strávil polovinu života a stala se jeho druhou rodinou, nápad na přehlídku se mu nelíbí.

„Je to hovadina z třetího světa.“ tweetoval O´Neill k tématu. Jde o možná trochu překvapivou reakci. O´Neill bývá totiž brán spíše jako Trumpův spojenec, několikrát byl za prezidentem například v Bílém Domě. Ale tentokrát ve svém odmítavém názoru není zdaleka sám. Proti Trumpově nápadu se již postavila řada veteránů, politiků a bývalých velitelů.

Hlavní důvody? Jednak vysoká cena. Za druhé odpůrci argumentují tím, že vojenská přehlídka se nehodí do amerických tradic. Podle nich jde o atribut (polo)diktátorských režimů jako je Severní Korea nebo Rusko. Na druhou stranu přehlídku pořádá například i Francie při příležitosti výročí pádu Bastilly.

Faktem je, že poslední velkou přehlídku zažily USA za George Bushe staršího v roce 1991, kdy země oslavovala vítězství v Perském zálivu. Trump si ale za svým názorem stojí. Ministr obrany James Mattis již potvrdil, že jeho úřad se plánováním přehlídky zabývá.  

Témata:  USA Donald Trump NAVY SEALs U.S. ARMY

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy