Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Letiště London City obnovilo provoz, nalezená bomba už byla odvezena

British Airways, ilustrační fotografie
British Airways, ilustrační fotografie
Foto: britishairways.com

Londýn - Letiště London City ve východní části britské metropole dnes plně obnovilo provoz. Uzavřeno bylo po celé pondělí kvůli nálezu bomby. Dle aktuálního stavu by měla letadla mezi lPrahou a London City létat podle plánu.

"Munici z druhé světové války objevenou v doku krále Jiřího V. královské námořnictvo a metropolitní policie bezpečně odstranily," uvedl ředitel letište London City Robert Sinclair. "Provoz se vrátil k normálu," dodal dnes brzy ráno na twitteru.

Nevybuchlou bombu objevili stavební dělníci v neděli ráno v doku na dně řeky Temže, krátce před nedělní půlnocí kvůli tomu bylo zcela uzavřeno blízké letiště. Všechny pondělní přílety i odlety byly zrušeny, omezení se podle odhadů dotklo až 16.000 cestujících. V pondělí večer pyrotechnici bombu vyzdvihli a odvezli ke kontrolovanému odpálení. Zničena by měla být dnes u východoanglického města Shoeburyness.

V loňském roce letiště London City využilo více než 4,5 milionu pasažérů. Předloni úřady rozhodly o jeho rozšíření. V roce 2025 by mělo vzdušný přístav na východě britské metropole ročně moci využívat až 6,5 milionu cestujících. Letů by oproti současnému stavu mělo přibýt o 30.000.

Mezi zářím 1940 a květnem 1941 německá letadla shodila na Londýn kolem 24.000 tun bomb. Zhruba deset procent z nich podle serveru BBC nevybuchlo.

Témata:  Londýn nálezy bomb z II. světové války Velká Británie

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy