Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přírodní katastrofa v JAR: kvůli suchu hrozí nedostatek vody

Sucho, ilustrační fotografie
Sucho, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Pretoria - Kvůli mimořádnému suchu vyhlásila Jihoafrická republika na celém území stav přírodní katastrofy. K nedostatku vody přispěly podle agentury AP globální klimatické změny a masivní růst populace Kapského Města.

V Kapském Městě hrozí přerušení dodávek pitné vody. Krizové řízení je nyní v rukou vlády.

Úřady rozhodly po "přehodnocení rozsahu a závažnosti současného sucha". To má kořeny v období výjimečného sucha v letech 2015 a 2016, po němž se zásoby vody kvůli trvale nízkým srážkovým úhrnům neobnovily.

Kapské Město, čtyřmilionová aglomerace na jihozápadě JAR, je oblíbeným cílem turistů. Od začátku měsíce tam ale platí limit 50 litrů pro denní spotřebu vody na osobu. Takzvaný "den nula", kdy úřady zavřou kohoutky všem "postradatelným" odběratelům, se díky úsporným opatřením místních farmářů posunul z 11. května na 4. června.

Nejistý je ovšem i vývoj v centrální části JAR a také v sousedním Lesothu. Znepokojivě nízké hladiny hlásí přehrady v Lesothu, z nichž čerpají vodu jihoafrická velkoměsta Johannesburg a Pretoria.

Témata:  Jihoafrická republika sucho voda

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy