reklama

Podle nezávislé organizace Conflict Intelligence Team (CIT) v syrské provincii Dajr az-Zaur minulou středu zahynuli Rusové Stanislav Matvejev, Igor Kosoturov, Vladimir Loginov a Kirill Anaňjev, kteří v Sýrii působili jako vojáci najatí Vagnerovou soukromou vojenskou společností.

Radní města Asbestu Natalja Krylovová agentuře TASS dnes potvrdila smrt Matvejeva a Kosoturova.

Oba muži bojovali "po linii kozáckých veřejných spolků" jako dobrovolníci na Donbasu. "Byli ve (východoukrajinském) Luhansku a odtud (odjeli) do Sýrie," napsal TASS s odvoláním na přátele padlých.

Vagnerova skupina je považována za nejznámější ruskou privátní armádu. Mezi jejími asi 400 členy jsou veteráni válek proti čečenským separatistům a bývalí příslušníci bojových složek ministerstva obrany a vnitra.

Rusko přítomnost "dobrovolníků" na východě Ukrajiny připouští, ale odmítá jakoukoli souvislost jejich bojového nasazení s pravidelnými jednotkami ruské armády. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov dnes novinářům sdělil, že o ruských dobrovolnících v Sýrii nic neví.

Kosoturov podle Krylovové bojoval v 90. letech v tažení ruských vojsk proti čečenským povstalcům. V poslední době se prý věnoval podnikání a doprovázel humanitární konvoje.