reklama

Zdá se také, že kisspeptin je schopen snižovat úzkost a přispívat k podnikavosti. Další výzkum ukázal, jak je kisspeptin schopen "zapalovat" sexuální touhu. Píše to italský deník Corriere della Sera.

Studii zveřejnil na stránkách časopisu Nature Communications mezinárodní tým vědců v čele s Julií Bakkerovou z Lutyšské univerzity v Belgii a s Ulrichem Boemem z univerzitní školy lékařství v Německu. Výzkum teoreticky otevírá perspektivy pro vývoj léků pro ženy, které trpí poruchou snížené sexuální touhy a které jsou dnes léčeny testosteronem, jenž má vedlejší účinky.

Při své studii vědci zkoumali mozek několika myší ženského pohlaví. Objevili, že kisspeptin stimuluje přitažlivost pro druhé pohlaví a sexualitu. Především si všimli, že feromony, látky vytvářené tělem a šířené za účelem komunikace v rámci jednoho druhu, které vylučují hlodavci mužského pohlaví, aktivují kisspeptin. Ten zase předává signál neuronům a ty vylučují gonadotropin, hormon stimulující vývoj pohlavních orgánů, který vyvolává přitažlivost vůči členům opačného pohlaví.

Kisspeptin zároveň předává tento signál i buňkám, které produkují oxid dusnatý spojovaný se sexuálním chováním. V podstatě vědci lépe objasnili, jak mozek luští signály pocházející z vnějšího světa a přeměňuje je v chování. U mnohých zvířat je sexuální chování naprogramováno tak, že se aktivuje zároveň s ovulací, aby byla zajištěna co nejvyšší pravděpodobnost oplodnění, a tedy zachování druhu.