Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rakouská parlamentní strana odmítá napojení na neonacisty. Ustaví komisi historiků

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Svobodná strana Rakouska (FPÖ), která je obviňována z napojení na neonacisty, se rozhodla ustavit komisi historiků, která má kriticky zpracovat její dějiny. Předsedou komise bude Wilhelm Brauneder, sám bývalý poslanec za FPÖ.

"Čelíme latentní kritice, že FPÖ toleruje nacistické a neonacistické myšlenky. Ne, netolerujeme a těm, kdo si myslí, že takové myšlenky může do naší strany přinést, vzkazujeme, že nemá v naší straně co dělat," uvedl dnes předseda parlamentní frakce FPÖ Walter Rosenkranz.

FPÖ není jedinou stranou, jejímiž členy byli po válce bývalí nacisté. Řada jich vstoupila i do lidové strany (ÖVP) i do sociální demokracie (SPÖ). Na rozdíl od nich se ale FPÖ dosud bránila výzvám, aby se se svou temnou minulostí kriticky vyrovnala. Lidovci i socialisté už dříve zřídili vlastní historické komise.

Ustavení komise avizoval před časem předseda FPÖ a vicekancléř Heinz-Christian Strache v reakci na aféru kolem dolnorakouského politika Uda Landbauera. Ten se stal terčem kritiky, protože byl místopředsedou buršáckého spolku, který vydal zpěvník s řadou antisemitských textů a písní oslavujících nacisty.

Předsedou komise bude právní historik Brauneder. Emeritní profesor vídeňské univerzity by měl ze seznamu 30 až 50 rakouských a zahraničních historiků vybrat členy komise. Ta by se měla v omezené míře zabývat i buršáckými spolky. Braunedera v čele komise už zkritizovali zástupci sociální demokracie. Komisi pod jeho vedením označili za "zaujatou".

V prohlášení o vzniku komise FPÖ odmítla nacismus, rasismus a antisemitismus a přihlásila se k Evropské unii. Výslovně také uznala existenci Rakouska jako státu, i když řada jejích členů se v minulosti netajila touhou po spojení alpské republiky s Německem.

FPÖ vznikla v 50. letech ze Svazu nezávislých. Jörg Haider, který stranu vedl v letech 1986 až 2000, proslul svými antisemitskými a xenofobními výroky. Izraelská vláda v roce 2000 Haidera označila za "nechtěnou osobu".

Témata:  Svobodná strana Rakouska Rakousko neonacisté

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy