Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zatykač na Juliana Assange stále platí, potvrdil dnes londýnský soud

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Londýn - Britský soud se dnes rozhodl zachovat v platnosti zatykač na Juliana Assange (46), který pobývá už téměř šest let na ekvádorské ambasádě v Londýně. Zatykač vydaly úřady poté, co se zakladatel WikiLeaks nedostavil k jednání ohledně vydání své osoby Švédsku, kde čelí obvinění ze znásilnění.

Assange nechce být vydán Švédsku z obav, že by mohl ve skutečnosti skončit v rukou úřadů Spojených států, a to v souvislosti se zveřejněním amerických diplomatických dokumentů na platformě WikiLeaks. Britské úřady neprozradily, zda vůbec USA o Assangeovo vydání usilují.

"Po zvážení faktorů pro a proti považuji zatčení za přiměřenou odpověď, i když pan Assange si sám omezil svou svobodu na několik let," uvedla soudkyně Emma Arbuthnotová ve svém rozhodnutí. Dodala, že lidé, kteří jsou v zemi v různých kauzách obžalováni nebo jim hrozí vydání, chodí před soud, aby čelili následkům svých rozhodnutí. "Měl by mít odvahu tak rovněž učinit," dodala na Assangeovu adresu.

Assangeovi advokáti se nadvakrát pokusili napadnout zatykač kvůli tomu, že švédská prokuratura loni v květnu Assangeovo vyšetřování zastavila s odůvodněním, že není reálná šance dostat Assange k výslechu do Švédska. Vyšetřování by ale mohlo být obnoveno, pokud by se zakladatel WikiLeaks vydal do Švédska do roku 2020. Tehdy bude čin, ze kterého byl viněn, promlčen.

Britské úřady navzdory švédskému kroku na zatykači trvají, protože Assange, který byl po zatčení v roce 2010 propuštěn na svobodu na kauci, porušil její podmínky, když se nedostavil k jednání týkajícího se jeho vydání do Švédska. Místo toho uprchl na ekvádorské velvyslanectví.

Témata:  Julian Assange Velká Británie soudy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.