Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Polsko dá deset milionů dolarů na pomoc uprchlíkům

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Bejrút - Polsko poskytne deset milionů dolarů (zhruba 205 milionů Kč) na pomoc syrským uprchlíkům žijícím v Libanonu. Peníze budou použity k postavení domovů pro asi 1000 běženců.

Oznámila to dnes kancelář polského premiéra Mateusze Morawieckého. Informovala o tom agentura AP.

Morawiecki, který je nyní na návštěvě Libanonu, dnes zavítal na kliniku a do školy pro syrské uprchlíky na severu země. Při té příležitosti zopakoval, že Polsko hodlá pomáhat lidem, kteří uprchli před válkou a našli útočiště v zemích blíže k jejich vlasti. Pomáhat uprchlíkům ve státech sousedících se Sýrií je nejefektivnějším způsobem pomoci, protože jim to spíše pomůže v návratu do jejich domovů, uvedl polský premiér.

Polská konzervativní vláda odmítla plán EU na přerozdělování uprchlíků z Řecka a Itálie v dalších členských státech EU s tím, že takové opatření by přineslo bezpečnostní rizika. Varšava se kvůli tomuto stanovisku stala terčem kritiky řady evropských lídrů.

Témata:  Polsko uprchlíci

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 16:44

Kyjev: Situace na frontové linii na Ukrajině se bude neustále zhoršovat

Situace na frontové linii na Ukrajině se v následujících týdnech bude pravděpodobně neustále zhoršovat. Řekl to šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov v pondělním rozhovoru pro ukrajinskou verzi stanice BBC.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy