reklama

"Mám rád Polsko, ale můj boj se vede na Ukrajině a v Gruzii. Budu bojovat až do konce," prohlásil podle polských médií.

"Pokud jsem zločinec, ať stanu před soudem. Chci být souzen na Ukrajině. Jenomže proč v takovém případě jsem tady?" položil si Saakašvili před novináři řečnickou otázku a hned si zodpověděl: "Ruský a ukrajinský režim se mě bojí a nechtějí mě u sebe vidět. Najdu si způsob, jak se vrátit. Budeme mít milion lidí v ulicích Kyjeva!" předpověděl.

Saakašvili nevěří, že by mohl být vydán do Gruzie, kde byl v nepřítomnosti odsouzen za údajné zneužití pravomocí při udělování milostí. "Nesnažte se mě rozesmát! Úřady v Gruzii se mě bojí jako čert kříže! Od počátku tvrdím, že kdyby si přály mé vydání, udělaly by to včera. Ani Gruzie, ani Ukrajina proti mně nemají seriózní obvinění," prohlásil.

Deník Gazeta Wyborzcza si dnes položil otázku, zda Saakašviliho činnost - tedy snaha svrhnout ukrajinského prezidenta Petra Porošenka - může nadělat Varšavě problémy. "Hodně záleží na tom, zda zůstane v zemi delší dobu. Pak se Polsko stane místem, odkud povede informační válku proti ukrajinské vládě a bude se pokoušet zmobilizovat své přívržence na Ukrajině. Polsko by se k tomu ideálně hodilo, protože hodně ukrajinských přistěhovalců se netají zklamáním z pomalých změn ve vlasti," poznamenal deník.