Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel Ernest Hecht, nakladatel a držitel Řádu britského impéria z Moravy

Ernest Hecht
Ernest Hecht
Foto: camdennewjournal.com

Londýn - Ve věku 88 let zemřel zakladatel významného britského nezávislého nakladatelství Souvenir Press a držitel Řádu britského impéria Ernest Hecht.

Hecht se narodil v roce 1929 v Prostějově a do Británie přijel před vypuknutím druhé světové války v rámci záchranné akce, během níž Spojené království přijalo téměř 10.000 židovských dětí z Německa, Rakouska, Československa a Svobodného města Gdaňsk, uvedl Julius Carlebach v publikaci Druhá šance: Dvě století německy mluvících Židů ve Spojeném království.

V roce 1951 Hecht založil nakladatelství v domu svých rodičů poté, co mu otec půjčil 250 liber. V průběhu svého profesního života vydal řadu knih, včetně děl laureátů Nobelových cen.

Vydal například dílo anglické básnířky Jenny Josephové "Varování: Až budu stará budu nosit fialovou" či nejslavnější knihu Ericha von Dänikena "Vzpomínky na budoucnost". Jeho prvním bestsellerem byly válečné memoáry Johna Castlea nazvané "Heslo odvaha" (1954), které se později dočkaly filmové adaptace, ve které hrál Dirk Bogarde.

V roce 2001 Hecht obdržel literární ocenění British Book Awards za celoživotní zásluhy a v roce 2015 převzal od královny Alžběty II. Řád britského impéria.

Témata:  úmrtí Ernest Hecht

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy