Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Země latinské Ameriky tlačí na Madura: Požadují, aby zrušit kontroverzní volby

Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Foto: larepublicaonline.com

Lima - Latinskoamerické země a Kanada vyzvaly venezuelského prezidenta Nicoláse Madura, aby upustil od konání předčasných prezidentských voleb vypsaných přes nesouhlas opozice na duben.

"Pokud venezuelská vláda nepřestane porušovat demokratické principy, nejsou její zástupci zváni na chystaný americký summit," vzkázali v úterý ministři zahraničí skupiny 14 latinskoamerických zemí a Kanady.

Členové takzvané limské skupiny dále uvedli, že "není možné uspořádat svobodné a spravedlivé volby bez plné účasti politických stran" a ve chvíli, kdy jsou v zemi zadržováni političtí vězni. Madurovu vládu ministři vyzvali, aby zrušila konání voleb plánovaných na 22. dubna a uspořádala je později za plné účasti opozice.

Autoritářský socialistický prezident rozhodl o vypsání voleb, v nichž chce obhájit mandát, minulý týden po krachu jednání s opozicí. Venezuelská opoziční koalice, která má nyní většinu v parlamentu, se nebude moci voleb účastnit společně.

Zatímco opozice a řada zahraničních zemí včetně Spojených států či EU kritizuje nedemokratické Madurovy kroky, socialistický vůdce obviňuje své oponenty, že se pod vedením "americké buržoazie" snaží podvracet jeho režim.

Témata:  Venezuela Nicolas Maduro

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy