reklama

Za růstem stojí především spotřebitelské výdaje, které se na hrubém domácím produktu (HDP) podílejí 60 procenty.

Spotřebitelské výdaje se ve čtvrtém čtvrtletí zvýšily o 0,5 procenta, očekávalo se jen 0,4 procenta. Podle vlády rostly především výdaje za mobilní telefony, automobily a stravování. Celkové tempo růstu v závěru roku analytici odhadovali na 0,9 procenta.

Pozitivní spotřebitelské prostředí je podle ekonoma Jespera Kolla z tokijské společnosti WisdomTree Asset klíčovým prvkem, který stojí za stabilní expanzí Japonska. Ohrozit by je mohl ve čtvrtletí zaznamenaný propad reálných mezd o 0,4 procenta. Nepříznivě by se na celkové náladě mohl také podepsat padající akciový trh, řekl agentuře Reuters ekonom společnosti UBS Securities Daiži Aoki. Navzdory slabšímu závěru roku nicméně mnozí ekonomové očekávají, že růst bude pokračovat.

Současný vývoj japonské ekonomiky je výsledkem čtyřletého období politiky agresivní hospodářské stimulace, za níž stojí premiér Šinzó Abe. Program takzvané "abenomiky", který je směsí kvantitativního uvolňování, vládních výdajů a strukturálních reforem, se kromě hospodářského růstu zaměřuje na zvyšování spotřebitelských cen. Země se totiž roky potýká s deflací.