Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při americkém útoku v Sýrii údajně zahynuly možná až stovky Rusů

Bojová letka RF v Sýrii
Bojová letka RF v Sýrii
Foto: mil.ru

Moskva/Damašek - V syrské provincii Dajr az-Zaur minulý týden zahynuly desítky a možná stovky ruských žoldnéřů, nikoli pouze čtyři, jak se dosud uvádělo. V tisku se navíc objevily zprávy, že Rusové padli při palbě amerických zbraní.

Uralský regionální server Znak napsal, že v Sýrii minulou středu zemřelo 217 členů takzvané Vagnerovy armády, ruské privátní bojové skupiny čítající několik stovek žoldnéřů. Podle deníku Kommersant zahynuli Rusové při pokusu obsadit u města Dajr az-Zaur rafinerii kontrolovanou Kurdy a chráněnou jejich americkými spojenci.

Mezinárodní koalice vedená USA minulou středu tvrdě zasáhla proti masivnímu útoku syrských provládních jednotek, které v provincii Dajr az-Zaur nasadily 500 bojovníků, tanky, dělostřelectvo a oddíly s minomety a raketomety. Právě při tomto útoku, jehož videozáznam se v úterý objevil na internetu, podle ruských i amerických novinářů zemřely desítky či stovky Rusů.

Podle amerických médií útok trval tři hodiny a Američané do něj nasadili stíhací letouny F-15, strategické bombardéry B-52, speciální letouny palebné podpory AC-130, vrtulníky Apache a drony Reaper. Postup syrských jednotek, v nichž údajně operovali Rusové z Vagnerovy skupiny, se podařilo zastavit, zničeno bylo neurčené množství děl a tanků.

Podle agentury AP se možná naplňuje scénář, jehož se mnozí obávali: americké síly reagující na provokace v Sýrii zabíjejí ruské vojáky nebo žoldnéře. "Ať už jde o náhodu nebo záměr, takové incidenty mohou Washington a Moskvu zatáhnout do situace, které se úzkostlivě snažily vyhnout i v těch nejtemnějších chvílích vzájemných vztahů - jejich bojové síly se dostanou do vzájemné konfrontace," uvedla agentura.

Pentagon v úterním prohlášení uvedl, že v kritické oblasti bojů v době spojeneckého útoku žádní ruští vojáci nebyli. Podobně se vyslovilo i ruské ministerstvo obrany. Kremelské zdroje oznámily, že o incidentu není ruskému vedení nic známo, protože o činnosti soukromých vojenských skupin nemá informace. Ruské ministerstvo zahraničí dnes zprávy o smrti stovek ruských žoldnéřů popřelo s tím, že jde o "klasickou dezinformaci".

Témata:  ruské angažmá v Sýrii Ruská armáda U.S. ARMY

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy