reklama

Vyplývá to z rádiové komunikace policistů s veliteli. Podle deníku La Vanguardia dostávala místní policie (Mossos d’Esquadra) 1. října pokyny z velitelství svých jednotek, aby pomáhala zraněným a nezasahovala proti lidem v ulicích.

"Nemůžeme se tam dostat, je tam spousta lidí," hlásil jeden z katalánských policistů v den referenda ráno v 06:38. Měl na mysli volební místnost, kterou bránili lidé, aby se v ní mohlo hlasovat. Naproti tomu španělští policisté plnili pokyny a do volebních místností se dostávali i násilím, někde dokonce rozbíjeli skleněné dveře kladivem.

La Vanguardia také uvádí, že někteří katalánští policisté byli překvapeni tvrdostí zásahu španělské policie. "Právě dorazily dodávky národní (španělské) policie. Zasahují proti všem," hlásil jeden z katalánských policistů na ústředí několik minut po deváté hodině. V reakci na podobná hlášení dostali místní policisté další pokyn: "Nejdříve, prosím, hlavně pomozte lidem, kteří by mohli být zraněni."

Brzy začala chodit na velitelství jednotek hlášení o zraněných: "Je tam kluk s rozbitou pusou, dostal ránu", nebo "jsou tady zranění, musíme je převézt do nemocnice Del Mar". Jedna z nejkritičtějších situací nastala v barcelonské střední škole Paua Claríse, kde podle záběrů ze sociálních sítích španělští policisté shazovali lidi ze schodů, někteří do nich kopali a po zemi je vláčeli ven ze školy, v níž se volilo.

Po jedenácté hodině přišel další pokyn katalánským policistům: "Vy nezasahujte, nezasahujte, prosím, držte se stranou." Za to, že se chovali pasivně, jsou nyní policisté vyšetřováni. Už pár dní po referendu provedla španělská policie razie na velitelstvích katalánské policie i na katalánském telekomunikačním úřadě, kde zabavovala materiály o rádiové komunikaci během referenda.

Zásah španělské policie při referendu si podle závěrečné zprávy katalánského ministerstva zdravotnictví vyžádal 1066 zraněných, kteří vyhledali ošetření v nemocnici. Valná většina zranění (886) byla lehká, nicméně sedm lidí bylo zraněno vážně. Například katalánský hudebník Roger Espaňol přišel o oko po zásahu gumovým projektilem.

Zástupce Madridu v regionu Katalánska Enric Millo se už dva dny po referendu za policejní násilí veřejně omluvil. Na rozdíl od ostatních členů španělské vlády či od španělského krále Felipeho VI., který krátce po referendu v projevu ostře kritizoval lídry Katalánska za separatistické snahy, aniž zmínil zásah policie, považovaný mnohými za neadekvátní.