Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská volební komise nedoporučila reprízu rozhovoru Olivera Stonea s Vladimirem Putinem

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruská ústřední volební komise doporučila státní televizní stanici Pervyj kanal, aby zastavila vysílání dokumentu amerického režiséra Olivera Stonea o prezidentu Vladimiru Putinovi. Má ho odložit na dobu po březnových prezidentských volbách.

Film, jehož obsahem je Stoneův rozhovor s kremelským vůdcem, ruská opozice a některá média kritizovala jako nepřípustnou volební agitaci hrazenou ze státních peněz.

Dokument se poprvé na ruských televizních obrazovkách objevil loni v červnu. Ruský prezident v něm kritizuje poměry v USA a v zemích amerických spojenců, vyzdvihuje ruské tradiční hodnoty a prezentuje se jako uvážlivý vůdce sebevědomého národa. Čtyřdílný seriál není podle kritiků ničím jiným než polidšťováním autoritářského politika a zatracováním Ameriky.

Stížnost na vysílání propagandistického pořadu zaslala volební komisi opoziční prezidentská kandidátka Xenija Sobčaková a vedení liberální strany Jabloko.

Kreml se komentáři vyhnul a odkázal novináře na volební komisi. Její předsedkyně Ella Pamfilovová dnes prohlásila, že film za volební agitaci nepovažuje. Doporučila nicméně stanici Pervyj kanal, aby "jednala s náležitou opatrností" a odložila reprízu posledních dílů Stoneova dokumentu na povolební období.

Témata:  Vladimír Putin Oliver Stone Rusko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy