Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Porošenko po telefonu mluvil s Putinem. Mluvili o zřícení letadla An-148 a krizi v Donbasu

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Kyjev/Moskva - Ukrajinský prezident Petro Porošenko v ponděli kondoloval šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi v souvislosti s havárií dopravního letounu u Moskvy, při níž přišlo o život 71 lidí.

Porošenko při telefonickém rozhovoru nabídl pomoc při vyšetřování pádu letadla, jehož motory byly vyrobeny na Ukrajině. V úterý bylo oznámeno, že do Moskvy již odletěla skupina ukrajinských expertů.

Podle zatím předběžných závěrů vyšetřování tragédii zřejmě zavinila chyba pilotů, kteří opomněli zapnout vytápění pro odmrazování snímačů měřících rychlost letounu. Chybné údaje o rychlosti pak vedly k pádu stroje.

Oba prezidenti se také "detailněji" zabývali situací na východě Ukrajiny a vyslovili se pro další výměnu zadržovaných osob. Zatím poslední podobná akce se uskutečnila koncem minulého roku. "Porošenko a Putin rovněž zdůraznili nutnost respektování minských mírových dohod," uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Témata:  Petr Porošenko Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy