reklama

"Závěrečné zprávy a doporučení OLAF jsou předmětem striktních pravidel důvěrnosti, a nejsou proto zveřejňovány," uvedl Juncker v odpovědi na dotaz europoslance Tomáše Zdechovského. Zdůraznil důležitost těchto pravidel, jež "chrání legitimní práva osob, kterých se (zprávy) týkají".

Pokud však výbor pro rozpočtovou kontrolu považuje přístup k závěrům vyšetřování úřadu OLAF v kauze Čapí hnízdo za potřebný, měl by podle Junckera využít svého práva a požádat o tyto závěry v rámci procedury, která umožňuje Evropskému parlamentu žádat Evropskou komisi o "důvěrné informace".

Podle Zdechovského svým dopisem Juncker potvrdil právo europoslanců z výboru CONT seznámit se se závěry vyšetřování OLAF v uvedené kauze v rámci uzavřeného jednání. Podle poslance by se členové výboru mohli kauzou kolem Babiše zabývat už na svém únorovém zasedání.

"Určitě to není nic nestandardního," poznamenal český poslanec s tím, že projednání českého případu by se mohlo spojit s projednáním dalších kauz například z Maďarska, Rumunska nebo Řecka. Ve Zdechovského tiskové zprávě je Junckerovo sdělení interpretováno tak, že podle předsedy Evropské komise platí, že poslancům by závěry "měly být poskytnuty".

"Předseda komise tak jednoznačně vyvrátil dříve publikované nepravdy některých českých politiků, že europoslanci nemají právo se na kauzu ptát a žádat o závěry vyšetřování," píše se v tiskové zprávě Zdechovského s tím, že ze strany europoslanců se nejedná o "účelové jednání, jak se snažil pan premiér opakovaně vnutit veřejnosti".

Česká policie v lednu ve Sněmovně uspěla se žádostí o vydání premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a šéfa poslanců hnutí ANO Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání kvůli kauze Čapí hnízdo, která se týká podezření z podvodu kolem padesátimilionové dotaci na stavbu areálu farmy na Benešovsku. Kvůli podezření z obcházení dotačních pravidel se případem zabýval na evropské úrovni OLAF, který na konci loňského roku zaslal závěrečnou zprávu českému ministerstvo financí. Na konci ledna ministerstvo oznámilo, že Čapí hnízdo vyňalo z evropského financování.