reklama

Katar a Spojené arabské emiráty poskytly peníze na generátory, ale instalace potrvá týden. Dosud otevřená zdravotnická zařízení bojují s vysokým počtem pacientů a hrozí v nich šíření infekčních onemocnění, napsal zpravodajský web Al-Džazíra.

Malý Muhammad Širí trpí silnými epileptickými záchvaty a musí být připojen k přístroji, který mu každou hodinu podává léky. V uplynulých 13 dnech přístroj kvůli nedostatku elektřiny závisel na solárních panelech.

Většina dětské nemocnice v Gaze je bez elektřiny. Palestinská samospráva na Západním břehu Jordánu totiž odmítá poslat do enklávy peníze, dokud jí hnutí Hamás, které v Gaze dosud vládlo, nepošle peníze z vybraných daní. Přestože Hamás loni v říjnu slíbil, že palestinské samosprávě předá kontrolu nad Pásmem Gazy, proces stále nebyl dokončen.

Před dvanácti dny museli lékaři na pediatrické klinice v Gaze uzavřít jednotku intenzivní péče, jelikož její provoz vyžadoval příliš mnoho elektřiny. Tři pacienti z oddělení byli přesunuti jinam. Přísun k elektřině má nemocnice pouze šest hodin denně, po zbytek času je závislá na generátorech.