reklama

Prezidenta Vladimira Putina k anexi podle Ponomarjova přiměl pocit, že čelí spiknutí, kdy v jeden den došlo ke svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče v Kyjevě i údajnému pokusu o atentát na Putinův vrtulník.

"Názor, že Krym je ruské území, je v Rusku všeobecný, takové pohledy byly vždy. Ale i tak v Kremlu na toto téma nepřipravili žádný plán, jak postupovat," vypověděl Ponomarjov, který byl svého času v ruském parlamentu jediným zákonodárce, který hlasoval proti anexi. Dnes vypovídal v procesu, ve kterém je Janukovyč v nepřítomnosti souzen za vlastizradu.

Ponomarjov s odvoláním na nejmenovaného důstojníka z Putinovy ochranky vylíčil, že 22. února 2014 se bezmála zřítil vrtulník s prezidentem v černomořském středisku Soči, což si Putin vyložil jako pokus cizích tajných služeb o atentát na jeho osobu. V té době v Soči vrcholily zimní olympijské hry.

Týž den prezident Janukovyč uprchl z Ukrajiny. U Putina tyto události podle Ponomarjova vyvolaly dojem, že čelí spiknutí. V noci proto svolal poradu, které se zúčastnili ještě další čtyři lidé, a nastolil otázku anexe Krymu. Ponormarjov tvrdil, že jeden z účastníků porady mu prozradil, že prezident trval na anexi, ačkoliv většina byla proti.