Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odhaleno: Proč Putin zabral Krym? Ruský politik prozradil důvod

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Kyjev/Moskva - Ruský politik žijící v ukrajinském exilu Ilja Ponomarjov dnes u soudu v Kyjevě vypověděl, že Moskva neměla předem nachystaný plán uchvácení ukrajinského poloostrova Krym.

Prezidenta Vladimira Putina k anexi podle Ponomarjova přiměl pocit, že čelí spiknutí, kdy v jeden den došlo ke svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče v Kyjevě i údajnému pokusu o atentát na Putinův vrtulník.

"Názor, že Krym je ruské území, je v Rusku všeobecný, takové pohledy byly vždy. Ale i tak v Kremlu na toto téma nepřipravili žádný plán, jak postupovat," vypověděl Ponomarjov, který byl svého času v ruském parlamentu jediným zákonodárce, který hlasoval proti anexi. Dnes vypovídal v procesu, ve kterém je Janukovyč v nepřítomnosti souzen za vlastizradu.

Ponomarjov s odvoláním na nejmenovaného důstojníka z Putinovy ochranky vylíčil, že 22. února 2014 se bezmála zřítil vrtulník s prezidentem v černomořském středisku Soči, což si Putin vyložil jako pokus cizích tajných služeb o atentát na jeho osobu. V té době v Soči vrcholily zimní olympijské hry.

Týž den prezident Janukovyč uprchl z Ukrajiny. U Putina tyto události podle Ponomarjova vyvolaly dojem, že čelí spiknutí. V noci proto svolal poradu, které se zúčastnili ještě další čtyři lidé, a nastolil otázku anexe Krymu. Ponormarjov tvrdil, že jeden z účastníků porady mu prozradil, že prezident trval na anexi, ačkoliv většina byla proti.

Témata:  Rusko Vladimír Putin Krym

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy