Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odminování Mosulu prý zabere nejméně deset let

Irák
Irák
Foto: Pixabay

Ženeva - Nevybuchlé nálože v iráckém Mosulu mohou ohrožovat tamní obyvatele více než deset let. Představují tak mimo jiné nebezpečí pro asi milion civilistů, kteří se chtějí vrátit domů.

Podle agentury Reuters to dnes řekl expert OSN na likvidaci min Pehr Lodhammar. Dříve druhé největší irácké město Mosul bylo loni v létě osvobozeno od Islámského státu (IS), který ho tři roky okupoval.

Ve válkou zničeném městě je stále 11 milionů tun sutin, pod kterými se nachází asi dvě třetiny z dosud nevybuchlých náloží, uvedl Lodhammar. "Podle našich odhadů bude odminování západního Mosulu trvat více než deset let," dodal s tím, že likvidace náloží bude náročná také kvůli komplikované infrastruktuře města.

Loni organizace OSN pro odminování v Iráku zlikvidovala asi 45.000 náloží a 750 podomácku vyrobených bomb. Pouze v západním Mosulu bylo zničeno asi 25.000 výbušnin. Fallúdžu a Sindžár rovněž čeká odminování.

Minulý týden experti OSN objevili továrnu IS na výrobu improvizovaných výbušnin. Kromě šrapnelu, munice a ručních granátů v ní bylo asi 250.000 elektronických součástek.

Témata:  Irák výbuch

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 16:53

Ukrajina tlačí na spojence: Kdyby nám Západ poskytl podporu jako Izraeli, taky jsme se ubránili

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy