Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA mohou jednat s KLDR o jaderném programu

Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Severokorejský diktátor Kim Čong-un
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Washington - Americký viceprezident Mike Pence dnes potvrdil, že Spojené státy jsou ochotny jednat se zástupci Severní Koreje, aby komunistickému režimu tlumočily stanoviska týkající se tamního jaderného programu.

Takové rozhovory by se nicméně nerovnaly vyjednávání, dodal v rozhovoru se zpravodajským serverem Axios.

Severní Koreu viceprezident v rozhovoru nazval "nejrepresivnějším režimem na planetě". Na postoji Spojených států se podle něj nic nezmění, dokud Pchjongjang neupustí od vývoje jaderného programu. Musí "prokazatelně a kompletně opustit" raketový program, "pouze poté můžeme zvážit jakoukoli změnu postoje ze strany USA nebo mezinárodního společenství", prohlásil Pence.

Viceprezident také zopakoval, že asijští partneři USA se s Washingtonem shodují na potřebě zvyšovat na KLDR tlak, deník The New York Times však deklarovanou ochotu jednat s KLDR chápe jako důkaz toho, "jak hluboce obnovený diplomatický kanál mezi severní a Jižní Koreou zamával s propočty Trumpovy administrativy". Bílý dům dlouhodobě odmítal možnost setkání se zástupci KLDR, aniž by ta předtím neučinila jasné kroky směřující k odevzdání jaderného arzenálu.

Témata:  USA Severní Korea Mike Pence

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy