reklama

Učinil tak po tlaku vládní strany Africký národní kongres (ANC), která ho vyzvala k okamžitému odstoupení. V projevu k národu prezident provázený řadou korupčních skandálů uvedl, že je hrdý na to, že za ANC bojoval proti "staletí trvající brutalitě bělošské menšiny".

Svým dnešním odstoupením se 75letý Zuma vyhnul hlasování o vyslovení nedůvěry, které bylo v parlamentu plánováno na čtvrtek.

Zuma dnes v rezignačním projevu národ dlouho napínal. Dlouho totiž hovořil v tom smyslu, že se hodlá podrobit ústavním procedurám a nebojí se hlasování o vyslovení nedůvěry a řádné procedury odvolání hlavy státu. V předchozím televizním rozhovoru pak naznačil, že je ochoten odstoupit až v červnu a požadavek, aby rezignoval ještě dnes, označil za nespravedlivý.

Ve večerním projevu Zuma znovu prohlásil, že nechápe, proč ho strana v úterý vyzvala k okamžitému odstoupení, ale nakonec dodal, že se přesto podrobí její vůli. "ANC nesmí být nikdy štěpen mým jménem," prohlásil odstupující prezident. "Lidem Jižní Afriky jsem sloužil tak dobře, jak jen jsem mohl," řekl a dodal, že to pro něj byla čest.