Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Policie obvinila střelce z floridské školy ze 17násobné úkladné vraždy

Nikolas Cruz (útočník z Floridy)
Nikolas Cruz (útočník z Floridy)
Foto: WPTV

Parkland - Prokuratura na Floridě dnes obvinila Nicolase Cruze (19) ze sedmnáctinásobné úkladné vraždy. Cruz začal střílet před školou v Parklandu odpoledne místního času v době, kdy končilo vyučování. Vešel pak dovnitř, kde zabil 12 lidí. Venku zastřelil tři osoby, mezi nimiž byl člověk, který stál na ulici. Dva lidé zemřeli v nemocnici později na následky těžkých zranění.

Pachatel, o kterém jsou vyšetřovatelé přesvědčeni, že jednal sám, ještě dnes stane před soudem.

Soud bude projednávat možnost jeho propuštění na kauci, informovala mluvčí státního žalobce Constance Simmonsová. Vzhledem k závažnosti činu ale podle ní nelze předpokládat, že Nikolas Cruz by měl dostat šanci být vyšetřován na svobodě.

Poloautomat AR-15 si Cruz koupil legálně loni a podle CNN prošel kontrolou běžnou při nákupu zbraně v USA. Oslovený odborník stanici sdělil, že si není jist, zda je součástí této kontroly také prověření projevů kupce na internetu.

Cruz byl podle studentů a policie ze školy před rokem vyloučen. Porval se s novým přítelem dívky, s níž předtím chodil. Úřady také vědí, že Cruz byl v péči psychiatrické kliniky, ale rok tam už nedocházel. Byl adoptivní dítě a pracoval podle stanice NBC v obchodě s levným zbožím Dollar Tree v Parklandu.

Jeho adoptivní otec zemřel před několika lety, matka loni v listopadu. Za "znepokojivé" policejní velitel označil Cruzovy projevy na sociálních sítích. Studenti, kteří ho znali, o něm hovoří jako o podivínovi a samotáři. Zajímal se o zbraně, na internetu jsou jeho fotografie s nožem a pistolí. Na jednom materiálu na YouTube údajně tvrdí: "Budu profesionálním školním střelcem."

Podle stanice NBC byla škola napospas střelci asi hodinu. Vedení školské správy okresu Broward tvrdí, že neexistovalo nic, co by před podobným útokem varovalo. Jeden z učitelů ale řekl, že se po vyloučení Cruz ve škole objevil a studentům vyhrožoval a že pak škola rozeslala pokyny, aby nebyl do školy vpuštěn s batohem. K ostraze školy, která má přes 3000 studentů, vedení sdělilo, že v areálu byla každý den rutinně dvě policejní auta. Škola zůstane po zbytek týdne uzavřena.

Témata:  střelba ve škole na Floridě USA policie USA Nikolas Cruz

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy