Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Newyorská policie zabránila hrozbě. Zatkla potenciální útočníky

Policie USA, ilustrační foto
Policie USA, ilustrační foto
Foto: Ford Motor Company

New York - Newyorská policie zatkla dvojčata a obvinila je z pokusu o výrobu výbušného zařízení. Jeden z bratrů do minulého roku pracoval jako učitel na střední škole. Po ukončení zaměstneckého poměru musel vrátit pracovní počítač, na němž později pracovníci školy našli návod, jak sestrojit bombu.

Zatčení dvojčat předcházelo vyšetřování FBI. 27letí bratři ve svém bytě ve čtvrti Bronx schraňovali materiál na výrobu bomb.

Bývalý učitel vyšetřovatelům řekl, že dokument nalezl, když na internetu hledal informace o bombovém útoku na bostonský maraton v dubnu 2013. Návod prý nečetl a ani se nepokusil bombu vyrobit.

Vyšetřovatelé později vyslýchali studenty ve škole, kde učil. Zjistili, že zadržení nejméně dvěma studentům platili 50 dolarů na hodinu (zhruba 1000 Kč) za to, že pro ně ze zábavní pyrotechniky získávali střelný prach.

Při čtvrteční prohlídce bytu policisté nalezli dusičnan draselný, černý výbušný prášek, kovové kuličky a další materiál, který se může použít při výrobě výbušného zařízení. Našli také batoh v němž bylo na kartičce napsáno "Za úplňku poznají nicotní teror". O výbušné směsi veršoval i jeden bratrů ve svém deníku.

Oba muži před soudem prohlásili, že jsou nevinní. Za bostonským útokem, při němž zahynuli tři lidé, shodou okolností stáli dva bratři. Staršího Tamerlana Carnajeva policie zabila při přestřelce, mladší Džochar byl dopaden a odsouzen k trestu smrti. Poprava dosud vykonána nebyla.

Témata:  New York bomby USA policie USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.