Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozpočet EU musí řešit migraci, obranu a inovace, shodla se Merkelová s italským premiérem

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová se dnes v Berlíně setkala s italským premiérem Paolem Gentilonim. Nový rozpočet Evropské unie by podle nich měl podpořit hlavně obranu, vědu, digitální inovace a řešení migrace.

Merkelová a Gentiloni sdílejí i přesvědčení o nutnosti společného azylového systému. Tomu se však brání země střední Evropy včetně České republiky.

Merkelová chce prosadit také další kroky ke společné zahraniční politice EU. Ta se podle ní osvědčila ve vztahu k Africe, je jí však třeba i vůči jiným regionům světa jako je Čína a Rusko.

Kancléřka vyjádřila naději, že členská základna německé sociální demokracie (SPD) podpoří koaliční vládu své strany s její Křesťansko-demokratickou unií (CDU). K tomu SPD vyzval i Gentiloni. "Evropa potřebuje stabilní německou vládu," sdělil německému listu Süddeutsche Zeitung.

"Itálie bude mít stabilní vládu. Nemyslím si, že je jakékoliv riziko, že bude mít vládu s populistickými a protievropskými postoji," citovala Gentiloniho agentura Reuters.

Gentiloniho vládnoucí Demokratická strana se v posledních průzkumech umístila na třetím místě. Velkou šanci sestavit koaliční kabinet bude zřejmě mít formace expremiéra Silvia Berlusconiho a dvou krajně pravicových stran kritických k EU. O novém složení parlamentu rozhodnou Italové 4. března.

Témata:  Angela Merkelová EU Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy