reklama

Zdálo by se že B-52 má již svá nejlepší léta za sebou. Američané disponují modernějšími stroji jako je B-1 nebo B-2. Hlavně druhý jmenovaný letoun pořád patří k absolutní špičce ve své třídě. Proč tedy Američané jednoduše neodešlou veterána B-52 do leteckého důchodu a nenahradí jej jeho novějšími pokračovateli? Jedním z důvodů jsou peníze.

B-52 je montovány postaru, čili jeho komponenty lze jednodušeji měnit a modernizovat. A s tím Američané počítají. Pentagon tvrdí, že pokud se zainvestuje do motorů a další díčlí části budou rovněž modernizovány, B-52 může létat ještě desítky let. U modernějších B-1 a B-2 je modernizace složitější.

Další důvodem je, že USA vyvíjejí zcela nový a moderní bombardér. Firma Northrop Grumman usilovně pracuje na projektu B-21 „Raider“. Jde o super moderní bombardovací letadlo, jež by mělo díky stealth technologiím být schopno zasahovat všude na světě a svoji konkurenci technologicky převyšovat o několik úrovní.

Obtíže s projektem stíhačky F-35 ale varují před přílišným optimismem. Američané ale počítají s tím, že B-21 by měly postupně nahradit stárnoucí B-52 někdy po roce 2022.

Peníze ale dle nové americké koncepce nepotečou jenom do projektu B-21. Dle informací by se měly navýšit i počty bombardérů B-1 a B-2. Ale jde pouze o krátkodobé řešení, budoucnost amerického strategického letectva jednoznačně leží v projektu B-21.

Nárůst počtu bombardérů souvisí s celkovou změnou myšlení americké armády. Ta se totiž vrací od konceptu armády pro krátké a lokální konflikty zpět k myšlence ozbrojených sil pro velký, možná i globální konflikt. A taková armáda potřebuje strategické letectvo.