Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svrhněte vládu egyptského prezidenta Sísího, burcuje šéf Al-Káidy Zavahrí

Ajmán Zavahrí, vůdce teroristické sítě Al-Káida
Ajmán Zavahrí, vůdce teroristické sítě Al-Káida
Foto: Reprofoto YouTube

Káhira - Prostřednictvím nahrávky šéf mezinárodní teroristické sítě Al-Káida Ajmán Zavahrí vyzval Egypťany, aby svrhli vládu současného prezidenta Abdal Fattáha Sísího. V uplynulých měsících Káhira také zesílila boj proti islamistům, který však trvá od svržení islamistického prezidenta Muhammada Mursího v roce 2013.

Kdy byl záznam pořízen, ale není jasné, uvedla dnes agentura Reuters. Egypt na konci března čekají prezidentské volby, ve kterých bude Sísí prakticky jediným významným kandidátem. Většina Sísího protivníků svou kandidaturu buď stáhla, nebo byla zadržena úřady.

Egyptští vojáci a policisté zahájili minulý pátek operaci namířenou proti „teroristickým i kriminálním živlům a organizacím" v okolí delty Nilu, Západní pouště a na Sinajském poloostrově, kde působí místní odnož teroristické organizace Islámský stát (IS). Podle čtvrtečního sdělení bylo při operaci zabito více než 50 radikálů a přes 600 podezřelých bylo zadrženo.

V neděli zveřejnil na internetu video také Islámský stát, který s Al-Káidou vede spor. Džihádisté Egypťanům vzkázali, aby nechodili k volbám a vyzvali další islamisty, aby útočili na bezpečnostní složky a politiky. Naopak Zavahrí v nahrávce o volbách nehovořil. „Vyzývám všechny, aby bojovali proti tomuto zkorumpovanému režimu odpadlíků a zločinců. Konejte džihád se zbraněmi, penězi, slovy, činy, útoky a protesty," uvedl šéf Al-Káidy.

Témata:  Egypt Al-Káida Islámský stát Abd Fattáh Sísí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy