Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Psychopatický pachatel rozpoutal ohnivé inferno. Od tragického požáru v metru uplynulo 15 let

Jižní Korea, ilustrační foto
Jižní Korea, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Soul - Druhým nejhorším požárem v metru je tragédie, která se stala před 15 lety, 18. února 2003, v jihokorejském městě Tegu. Zemřelo 198 lidí, dalších 150 utrpělo zranění. Neštěstí v ranní špičce zhoršil postup dispečerů a strojvedoucích i špatné bezpečnostní systémy.

Tragédie v Tegu je druhou nejhorší svého druhu. Více obětí - 289 - si vyžádal jen oheň v metru v ázerbájdžánské metropoli Baku. Příčinou tohoto neštěstí z roku 1995 byla technická závada na vagónu.

Teguský požár vypukl v soupravě metra těsně předtím, než vjela do stanice Čungangno v centru města. Oheň založil nezaměstnaný bývalý taxikář Kim Te-han (56), který zůstal po mrtvici ochrnutý a trpěl depresemi. V metru chtěl spáchat sebevraždu. Sám se ale zachránil a týden po požáru ho zadržela policie. V srpnu 2003 byl odsouzen za žhářství a vraždy na doživotí, o rok později ve vězení zemřel.

Druhý vagon osudného vlak dostal pokyn vjet do stanice, kde už hořelo. Strojvedoucí jen krátce otevřel dveře a zas je zavřel v domnění, že zabrání vniknutí kouře do soupravy. Pak utekl a vzal s sebou klíč, jímž se ovládají dveře, v domnění, že jsou všechny odblokované. Jenže nebyly, takže asi 80 pasažérů zůstalo uvězněno v soupravě.

Mezitím automatický požární detektor zablokoval přívod energie do obou souprav, takže nemohly ze stanice odjet. Ve vlacích nebyly hasicí přístroje a ve stanici nebyly instalovány rozstřikovače ani nouzové osvětlení. Mnoho lidí se tak udusilo, protože ve zmatku a tmě nenašli cestu ven ze stanice. K trestu pět a čtyři roky vězení byli za nedbalost odsouzeni strojvedoucí obou vlaků.

Témata:  Jižní Korea metro neštěstí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy