Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Podporovatelé Saakašviliho okupují centrum Kyjeva, požadují odchod Porošenka

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili
Foto: Wikimedia Commons

Kyjev - Stoupenci Michaila Saakašviliho se dnes sešli na mítinku v centru Kyjeva, požadovali demise ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Shromáždění svolal bývalý gruzínský prezident a oděský gubernátor ještě před svým vyhoštěním do Polska. Saakašvili nyní pobývá u své rodiny v Nizozemsku.

Účastníci demonstrace z improvizované tribuny u památníku národního básníka Tarase Ševčenka obviňovali Porošenka, že otevřel oligarchům cestu k ovládnutí státní moci. Podle agentury Unian nesli lidé transparenty s nápisy "Porošenko nový Janukovyč" a "Porošenko není náš prezident". Několik demonstrantů přišlo na akci s prapory politické strany Vlast expremiérky Julije Tymošenkové.

Organizátoři demonstrace obvinili kyjevskou radnici z pokusu akci sabotovat, protože stanici metra ležící nejblíže mítinku město uzavřelo. Po anonymních hrozbách pumovým atentátem bylo kromě toho evakuováno šest dalších stanic podzemní dráhy.

Saakašvili na Ukrajině založil stranu nazvanou Hnutí nových sil, která je hlavním organizátorem dnešní demonstrace. Na jednom z náměstí chtějí její aktivisté postavit stanový tábor.

Témata:  Michail Saakašvili Ukrajina Kyjev

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy