Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Manžel zavražděné britské poslankyně Coxové opustil kvůli sexuální aféře dvě charity

Ilustračni fotografie
Ilustračni fotografie
Foto: Pixabay

Londýn - Manžel zavražděné britské poslankyně Jo Coxové opustil místa ve dvou charitativních společnostech poté, co vyšla najevo jeho obvinění ze sexuálního obtěžování několika žen. Média začala jeho skandál řešit v souvislosti s kauzou organizace Oxfam.

Brendan Cox začal mít problémy poté, co britská média před týdnem přinesla zprávy o dvou případech z doby před několika lety, kdy údajně obtěžoval ženy. Jeden z nich se vztahoval k jeho činnosti v dětské charitativní organizaci Save the Children, kde zastával přední manažerskou funkci, na niž v roce 2015 rezignoval.

Do téhož roku se datuje další obvinění, podle něhož se pokoušel obtěžovat jistou ženu během své návštěvy na Harvardově univerzitě v americkém městě Cambridge.

"Zatímco obvinění obsažená v trestním oznámení policii v Cambridge ve státě Massachusetts nepřijímám, tak uznávám a chápu, že během svého působení v Save the Children jsem udělal chyby," uvedl podle BBC v prohlášení Cox.

Zmíněná charitativní organizace jej v roce 2015 dočasně zbavila funkce a hodlala případ vyšetřit, než k tomu ale došlo, sám z ní odešel. Nyní oznámil, že opouští i místa v organizacích More in Common a Jo Cox Foundation, které zakládal po předloňské vraždě své ženy na její památku.

Poslankyni Coxovou postřelil a pobodal krátce před předloňským referendem o britském odchodu z Evropské unie neonacista Thomas Mair, který byl za to odsouzen na doživotí. Coxová, která podporovala setrvání Británie v EU a bojovala také za práva uprchlíků, v nemocnici svým zraněním podlehla.

Témata:  sexuální obtěžování Velká Británie charita

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy