Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecký imám musel odejít z Rakouska. Dopadl na něj zákon o muslimech

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň - Rakousko musel opustit Yakup A. z dolnorakouské obce Sankt Veit an der Gölsen, odešel do Turecka. Je prvním imámem, na kterého dopadl tři roky platný zákoný, jenž mimo jiné zakazuje financování mešit a muslimských spolků ze zahraničí.

Yakup A. byl podle listu Kurier financován ze zahraničí. Server haberjournal.at, publikující v turečtině, informoval, že imámovi nebylo prodlouženo vízum, protože v Rakousku působil z pověření tureckého úřadu pro náboženské záležitosti.

Pro Turecko-islámskou unii pro kulturní a sociální spolupráci v Rakousku (ATIB), která je největším sdružením mešit v alpské republice, představuje nový zákon o islámu problém,. Postihuje totiž 65 muslimských duchovních. ATIB kvůli normě podal žalobu k rakouskému ústavnímu soudu.

Zákon z roku 2015 přinesl rakouským muslimům nová práva i povinnosti. Zavádí například vysokoškolské teologické studium islámu, muslimové díky němu mají právo na duchovní péči v armádě, ve věznicích nebo v nemocnicích.

Islámské náboženské spolky však také mají povinnost zbavit funkcí své hodnostáře, pokud jsou odsouzeni k alespoň ročnímu vězení. Svou funkci nesmí vykonávat ani v případě, že "trvale ohrožují veřejnou bezpečnost, pořádek, zdraví a morálku či práva a svobody druhých".

V Rakousku, které má 8,7 milionu obyvatel, žije přibližně 700.000 muslimů. V zemi je více než 400 muslimských modliteben a mešit.

Témata:  Rakousko muslimové Turecko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy