Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Napětí mezi Moskvou a Washingtonem: Podle Kremlu o ovlivňování voleb v USA není důkaz

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Kreml dnes vydal oficiální reakci na páteční americké obvinění 13 Rusů a tří ruských firem. Dle prohlášení neexistuje žádný důkaz, že by se Moskva pokoušela ovlivnit volby v USA. Rusko prý nemá ve zvyku se vměšovat do vnitřních věcí jiných zemí.

Spojené státy v pátek obvinily 13 ruských občanů a tři ruské subjekty z vměšování se do amerických prezidentských voleb v roce 2016. Tým amerických vyšetřovatelů pod vedením Roberta Muellera oznámil, že obvinění podala federální velká porota ve Washingtonu, která byla speciálně sestavena pro dozor nad vyšetřováním podezření z ruského vměšování do voleb.

Téhož dne americký prezident Donald Trump poprvé uznal, že Rusko se vměšovalo do americké politiky před prezidentskými volbami v roce 2016. Předtím Trump tuto možnost popíral.

"Zaprvé jsme stejně jako dříve neviděli žádné relevantní důkazy o tom, že se někdo vměšoval do vnitřních věcí USA. Zadruhé, jedná se tam o ruské občany, ale slyšeli jsme z Washingtonu obvinění, že se na tom podílel ruský stát, Kreml a ruská vláda. Není a nemůže být nic, co by naznačovalo, že ruský stát s tím mohl mít něco společného," uvedl dnes Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. "Rusko se nevměšovalo. Nemá ve zvyku se vměšovat do vnitřních věcí jiných zemí a nedělá to ani teď," prohlásil.

Témata:  Rusko USA volby v USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.