Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do neděle zemřelo v Česku na chřipku 33 lidí

Nemoc, bolest, ilustrační foto
Nemoc, bolest, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha - Od začátku chřipkové sezony do konce minulého týdne podlehlo v Česku chřipce 33 lidí. Nejčastěji šlo o seniory nad 65 let s dalšími závažnými nemocemi, jako je cukrovka, obezita nebo onemocnění srdce.

ČTK to dnes sdělila mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová. Chřipková epidemie byla v Česku vyhlášena na začátku února, ke konci minulého týdne bylo nemocných 1944 na 100.000 obyvatel. Loni za celou sezonu zemřelo na chřipku 114 lidí.

"V důsledku ohrožení chřipkou obyvatel nad 65 let mají právě tyto věkové skupiny očkování plně hrazeno z veřejného zdravotního pojištění," uvedla mluvčí. Přestože současná vakcína chrání asi na 60 procent, podle odborníků zásadně snižuje riziko závažných komplikací.

V Česku se každoročně nechá očkovat jen pět až šest procent obyvatel, mezi seniory je to asi 20 až 30 procent. Evropská komise doporučuje, aby to byly až tři čtvrtiny.

Témata:  chřipka nemoc

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy