Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z fasády slavné oděské hospody Gambrinus někdo ukradl sošku Švejka

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kyjev - Neznámí pachatelé ukradli z fasády proslulé pivnice Gambrinus v Oděse na jihu Ukrajiny sošku Josefa Švejka.

Mluvčí místního zastupitelstva zpravodaji agentury Interfax řekla, že radnice se hodlá obrátit o pomoc na policii.

Soška hlavní postavy díla Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války se na domě v centru Oděsy objevila v roce 2016. Jejím tvůrcem je užhorodský umělec Mychajlo Kolodko. Z průčelí oděské hospody byla už ukradena jednou, stalo se to prý loni na jaře.

Oděsu podle Interfaxu spojuje se slavným českým vojákem Haškova povídka Jak jsem se setkal s autorem svého nekrologu. Spisovatel v ní popisuje, jak si po návratu z Ruska přečetl několik svých smutečních oznámení. V jednom z nich měl být "probodnut v divoké hádce s opilými námořníky v jedné z oděských krčem".

Sochař Kolodko už sošky Švejka rozmístil v několika evropských městech, mimo jiné i v Lipnici nad Sázavou, kde spisovatel zemřel, a naposled předloni v Olomouci. V České republice i ve světě už bylo vyrobeno na dvě desítky Švejkových soch a sošek. K vidění jsou kromě Ukrajiny například v Rusku, Polsku, Bulharsku nebo na Slovensku.

Témata:  Ukrajina Kyjev

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.