Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z fasády slavné oděské hospody Gambrinus někdo ukradl sošku Švejka

Ukrajina, ilustrační foto
Ukrajina, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Kyjev - Neznámí pachatelé ukradli z fasády proslulé pivnice Gambrinus v Oděse na jihu Ukrajiny sošku Josefa Švejka.

Mluvčí místního zastupitelstva zpravodaji agentury Interfax řekla, že radnice se hodlá obrátit o pomoc na policii.

Soška hlavní postavy díla Jaroslava Haška Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války se na domě v centru Oděsy objevila v roce 2016. Jejím tvůrcem je užhorodský umělec Mychajlo Kolodko. Z průčelí oděské hospody byla už ukradena jednou, stalo se to prý loni na jaře.

Oděsu podle Interfaxu spojuje se slavným českým vojákem Haškova povídka Jak jsem se setkal s autorem svého nekrologu. Spisovatel v ní popisuje, jak si po návratu z Ruska přečetl několik svých smutečních oznámení. V jednom z nich měl být "probodnut v divoké hádce s opilými námořníky v jedné z oděských krčem".

Sochař Kolodko už sošky Švejka rozmístil v několika evropských městech, mimo jiné i v Lipnici nad Sázavou, kde spisovatel zemřel, a naposled předloni v Olomouci. V České republice i ve světě už bylo vyrobeno na dvě desítky Švejkových soch a sošek. K vidění jsou kromě Ukrajiny například v Rusku, Polsku, Bulharsku nebo na Slovensku.

Témata:  Ukrajina Kyjev

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.