reklama

Muizniek sice uznává, že Švédsko projevilo v roce 2015, kdy byla migrační krize na vrcholu, úsilí pomáhat. Teď je ale prý ale „znepokojen zavedenými omezeními". Švédsko zaregistrovalo od roku 2012 přibližně 400 000 žádostí o azyl, což je v přepočtu jedna na každých 25 obyvatel. Jde o evropský rekord, poznamenal v té souvislosti server The Local.

Počet žádostí o azyl, z nichž třetinu podali migranti ze Sýrie, dosáhl vrcholu v roce 2015, kdy jich úřady přijaly 163 000. Švédsko proto v lednu 2016 zavedlo systematické kontroly totožnosti na svých hranicích s Dánskem a také řadu omezení zaměřených na odrazování ostatních migrantů. Cílem těchto opatření bylo zabránit přílivu lidí a zmírnit napětí v ubytovacích střediscích, migračních úřadech a sociální oblasti.

„Omezení jejich práv brání integraci do švédské společnosti. Dalším aspektem je, že sjednocení rodiny je důležitý způsob, jak se do Evropy dostat bezpečně a legálně. Chceme-li zastavit chaotický příjem migrantů, měli bychom zlepšit příležitost, jak je sem dostat bezpečně,“ uvedl komisař.

Muiznieks uvedl, že je „obzvláště znepokojen dopadem" pozměněného zákona, který švédským úřadům umožňuje odmítnutým žadatelů o azyl, kteří s sebou nemají děti a kteří musí opustit zemi, sebrat ubytování, dávky a dotovanou lékařskou péči.

V roce 2015 se jeden z pěti žadatelů o azyl označoval za nezletilou osobu bez doprovodu, řada takových běženců pocházela z Afghánistánu. K určení věku mladých žadatelů přijíždějících bez identifikačních dokladů zavedla Švédská migrační agentura od května roku 2017 zubní rentgeny a testování kolenních kloubů na magnetické rezonanci.

Ani to se ale komisaři příliš nelíbí. Muiznieks vyzval švédské úřady, aby se „neopíraly pouze o lékařský odhad věku" a „aby zajistily, že neplnoletí budou vždy mít výhodu pochybností tam, kde existuje nejistota ohledně jejich věku". Komisař citoval zprávu Výboru OSN pro práva dítěte, která shledala, že taková lékařské vyšetření mají „široké rozpětí chyb".

Mezitím se objevila informace, že Švédsko je „blízko dosažení svého závazku" přijmout v roce 2017 3 676 migrantů v rámci kvót na přemístění stanovených mezi členskými státy EU.