reklama

Na posledním místě ho nahradil Donald Trump. Píše o tom list The New York Times (NYT) na základě průzkumu, v němž se vyjádřilo 170 členů Americké politologické asociace.

Barack Obama si od minulého takového průzkumu v roce 2014 značně polepšil a dostal se z 18. místa do první desítky. O sedm míst nahoru oproti roku 2014 postoupil také exprezident Ulysses S. Grant. Podle NYT za to zřejmě vděčí nedávno vydanému skvělému životopisu od držitele Pulitzerovy ceny, spisovatele Rona Chernowa.

Největší pokles v žebříčku zaznamenal exprezident Bill Clinton, pravděpodobně v souvislosti s hnutím za práva žen #MeToo. V roce 1998 čelil Clinton impeachmentu kvůli aféře s bývalou stážistkou v Bílém domě Monikou Lewinskou.

Členové oddělení prezidentské a výkonné politiky Americké politologické asociace odpovídali v průzkumu také na otázku, který z prezidentů by si zasloužil být vytesán do žulového masivu Mount Rushmore vedle George Washingtona, Thomase Jeffersona, Theodora Roosevelta a Abrahama Lincolna. Dvě třetiny ze 170 dotázaných politologů odpověděly, že by si na tomto místě jako dalšího představovaly Franklina Delano Roosevelta. Podpory se Roosevelt nedočkal přitom jen od demokratů, jeho jméno převažovalo i mezi republikánskými akademiky.

V pohledu na jiné prezidenty se ale názory demokratů a republikánů mezi politology lišily. Demokratičtí respondenti například řadili exprezidenta Ronalda Reagana o devět příček níž než oslovení republikáni. Obamu zase demokraté umístili o deset příček výš. Nezávislí experti oceňují George H.W. Bushe, dávají ho výš než Obamu. Trumpovi by ale nepomohlo, ani kdyby v průzkumu odpovídali pouze republikánští akademici.