Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Indonésii sužují lesní požáry, čtyři provincie už vyhlásily stav nouze

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Jakarta - Kvůli lesním požárům vyhlásily stav nouze již čtyři indonéské provincie. Do boje s plameny se zapojili vojáci, policisté i dobrovolníci, napsala agentura AP.

Nouzový stav se týká provincií Jižní Sumatra, Riau, Západní Kalimantan a Střední Kalimantan. První dvě leží na ostrově Sumatra, druhé dvě na Borneu.

Indonéský úřad pro řešení přírodních katastrof uvedl, že satelity odhalily 90 ohnisek požárů s největší koncentrací v Západním a Středním Kalimantanu. Pontianak, metropole Západního Kalimantantu, je zahalena kouřem. Podle jednoho z obyvatel města Reinarda Sinagy kouř snížil viditelnost v ulicích na 20 až 25 metrů a způsobil dýchací potíže řadě obyvatel.

Ekologické organizace za původce většiny požárů pralesů a rašelinišť na ostrovech Sumatra a Borneo označují papírenské společnosti a majitele plantáží, kde se pěstují olejové palmy. Odlesňování půdy pomocí ohně je totiž levnější než jiné způsoby čištění pozemků. Firmy vypalování původní vegetace popírají.

Témata:  Indonésie požáry

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy