Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vládní letadla na syrskou Ghútu shazují barelové bomby, schyluje se k pozemní operaci

Sýrie
Sýrie
Foto: Pixabay

Damašek - Při dalších náletech syrské armády na povstalci ovládanou východní Ghútu u Damašku dnes zahynulo nejméně 24 lidí, včetně tří dětí. Na 200 osob utrpělo zranění. Oznámili to záchranáři a exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR).

Od neděle tak v oblasti přišlo podle SOHR o život už asi 300 osob. Deník Al-Watan blízký syrské vládě podle agentury AFP napsal, že letecké údery jsou předehrou pozemní operace, která "může začít každou chvíli".

Vládní letadla podle SOHR dnes svrhávala na některé části východní Ghúty také takzvané barelové bomby. Ty obsahují množství malých náloží a střepin, které se rozptýlí po velkém území a fungují podobně jako miny. Jejich používání odsuzuje OSN i nevládní organizace.

Ve východní Ghútě podle SOHR, která informace získává od svých informátorů v terénu, nefungují některé nemocnice a panuje nedostatek lůžek. Zranění podle organizace leží i na zemi a operační sály jsou plně vytížené.

Syrské vládní jednotky obléhají východní Ghútu od roku 2013. Jde o poslední větší území u Damašku, které kontrolují povstalci. V obležení tam žije na 400.000 lidí, kteří trpí nedostatkem potravin a léků. V oblasti působí různé povstalecké skupiny. Nejvlivnější jsou ultrakonzervativní skupiny Džajš al-Islám (Armáda islámu) a Fajlak Rahmán.

V úterý podle agentury AFP bombardovalo východní Ghútu poprvé po třech měsících i Rusko, které je spojencem syrského prezidenta Bašára Asada. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov ale dnes popřel, že by se Moskva na operaci podílela.

Témata:  Sýrie EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy