Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Studenti a přeživší střelby na Floridě vyzvali politiky k omezení prodeje zbraní

Zbraně
Zbraně
Foto: Pixabay

Tallahassee (USA) - K sídlu floridského zákonodárného shromáždění dnes přišly tisíce studentů, aby přesvědčily místní politiky k přijetí přísnějších pravidel pro držení útočných zbraní. Byli mezi nimi i přeživší střelby ze střední školy v Parklandu, kde minulý týden rukou bývalého studenta Nikolase Cruze zahynulo 17 lidí.

Studenti se domáhali mimo jiné zvýšení věkové hranice pro nákup zbraní, o němž uvažuje i prezident Donald Trump. Místní zákonodárci přislíbili, že zvýšení věku z 18 na 21 let zváží.

„Nikolas Cruz měl možnost si koupit útočnou pušku dřív, než si mohl koupit pivo," upozornil dnes na zákony povolující koupi zbraní v mladším věku než konzumaci alkoholu Lorenzo Prado, jeden z přeživších studentů z parklandské školy. "Zákony této země selhaly," dodal.

On a tisíce dalších studentů dorazily k budově floridského Kongresu, aby přesvědčily politiky o nutnosti změnit situaci. Účastníci akce přijeli v trikách vyjadřujících účast s oběťmi útoku. „Nezabíjejte naše děti, zabijte NRA," zněl nápis na jednom z řady transparentů, který kritizoval mocnou lobby majitelů zbraní, jež dlouhodobě blokuje snahy o přísnější pravidla prodeje.

Floridský zákonodárný sbor je ovládaný republikány a dlouhodobě je nakloněn volným pravidlům prodeje zbraní. Předseda Senátu Joe Negron dnes studentům přislíbil, že se zákonodárci "budou zabývat" návrhem na zvýšení věkové hranice pro prodej zbraní na 21 let, odmítl však říci, zda jej on sám či jeho republikáni podpoří. Demokraté toto opatření vesměs podporují, za což si dnes vysloužili potlesk přítomných studentů.

Jejich zástupci dnes dorazí i do Bílého domu na setkání s prezidentem Trumpem. Ten dal v úterý najevo, že chce zakázat úpravu pušek na automatické zbraně a zvažuje i zmíněné zvýšení věkové hranice.

Témata:  USA zbraně střelba ve škole na Floridě

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy